1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

„Зелената“ логистика на ритейлъра е спасила близо 198 дървета и е спомогнала за намаляване на отпадъците с близо 26 пълни камиона

Kaufland България е спестила над 239 тона въглеродни емисии през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба. За забележителното си постижение, компанията получи сертификат от компанията CHEP (Commonwealth Handling Equipment Pool), част от Brambles group, която управлява глобална система за споделяне и повторно използване на оборудване. Спестените емисии са в резултат на употребата на устойчиви палети от компанията CHEP в логистичната дейност на веригата и се равняват на количеството, което би отделил един камион, за да обиколи земното кълбо пет пъти. Според сертификата, с използването на палетите за многократна употреба, освен за спестяването на въглеродни емисии, през 2023 г. Kaufland е допринесла за спасяването на близо 198 дървета и е спомогнала за намаляване на отпадъците с близо 26 пълни камиона.

Лидерът в ритейла – Kaufland, използва сините палети за многократна употреба на CHEP от над 10 години, през които партньорството на двете компании изгражда кръгова екосистема във веригата на доставките. Благодарение на това, че се употребяват многократно, използването на тези палети допринася за намаляване на емисиите и опазването на природните ресурси.

„Полученият сертификат е поредното потвърждение на ангажимента на Kaufland България за опазването на околната среда и насърчаването на „зелената“ логистика чрез прилагане на устойчиви модели за работа. Управлението на отпадъците, емисиите и потреблението на дървесина имат значителни последици за секторите на търговията на дребно и бързооборотните стоки. Гордеем се, че за поредна година сме отличени като иноватор и сме пример за това как може да бъде постигана все по-голяма устойчивост в ритейла.“, коментира Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

Като част от действията на веригата в посока „зелена“ логистика компанията извършва доставките до своите хипермаркети с камиони на природен газ. Друга мярка е използването на каси за доставка на плодове и зеленчуци, които са сгъваеми, 100% рециклируеми и за многократна употреба. Kaufland използва още и специално разработени за веригата сгъваеми метални палети, при които за укрепването на товарите се ползва много по-малко фолио заради стабилните им метални страни, а конструкцията им позволява всеки камион да бъде оптимално натоварен до пълния си капацитет, което води до по-малко обратни транспортни курсове и по-малко въглеродни емисии.

Борбата с изменението на климата е сред централните теми в политиката за устойчиво развитие на Kaufland. Компанията има за цел да постигне климатична неутралност най-късно до 2025 година, като стратегията ѝ е да избягва, намалява и компенсира вредните емисии не само в обектите си, но и по цялата верига на доставките.

Повече за зелените практики на веригата вижте на kaufland.bg/klimat

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.