1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 28 000 лв. струва операцията по ликвидирането на последиците от катастрофата на цистерна край Дебелец

28 000 лв. струва операцията по ликвидирането на последиците от катастрофата на цистерна край Дебелец

По-голямата част от направените разходи са отишли за обработка на мястото на инцидента с мергелна пръст

Близо 28 000 лв. струва операцията по ограничаването и ликвидирането на последиците от разлива на токсичния химикал стирол от турската автоцистерна, която катастрофира миналия месец край гр. Дебелец. Това съобщи управителят на Великотърновска област доц. Пенчо Пенчев, цитиран от БТА.

По неговите думи по-голямата част от направените разходи - 19 698 лв., са отишли за обработка на мястото на инцидента с мергелна пръст и за издигането на пясъчни диги по крайбрежието на р. Белица, за да бъде предотвратено възможното замърсяване на нейните води. Четири транспортни фирми от Велико Търново, които са осигурили автобуси за евакуацията на населението от Дебелец, трябва да получат общо 2135 лв.

На около 500 лв. са оценени разходите по време на аварийно-спасителната операция от Областната дирекция на МВР, Домашния социален патронаж и БЧК.  

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет вече е уведомена за направените разходи с писмо от областната управа. Те ще бъдат възстановени на всички фирми и институции със средства от държавния бюджет, каза областният управител.

Тези средства ще бъдат предявени като съдебен иск от българска страна срещу турската фирма-превозвач "Тал Тед Глобал лоджистик" в рамките на процеса за инцидента, който предстои.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.