1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Австралийска компания създаде система, която произвежда електричество от енергията на морските вълни

Австралийска компания създаде система, която произвежда електричество от енергията на морските вълни

Системата bioWAVE може да се инсталира на дъното на океана чрез обикновени морски съдове, без нужда от специално оборудване

Австралийската компания BioPower Systems създаде система, способна да произвежда електричество от енергията на морските вълни. bioWAVE се състои от триъгълна основа, която служи като котва, и централна стойка с разположени на нея няколко „плувки”, които излизат и движат свободно на повърхността на водата, пише greentech.bg.

Стойката е съединена с основата с помощта на шарнир, който й позволява да се върти във всяко направление. Вълните предизвикват движение на „плувките” напред и назад и като последствие – преместване на стойката спрямо основата. Блок O-Drive преобразува това движение в хидравлично налягане, което задвижва генератор за производство на електричество. Получената електроенергия се доставя на брега по подводен кабел.

Всяка такава система може да се инсталира на дъното на океана чрез обикновени морски съдове, без нужда от специално оборудване. Компонентите се теглят до мястото и там се запояват. Само хидравличният блок O-Drive е сменяем, което прави обслужването лесно.

В следващите четири години ще бъде тествана пилотна система с мощност 250 киловата на дълбочина 30 метра близо до Порт Феъри, Виктория. През това време компанията ще разработи промишлена система с мощност 1 мегават, която ще работи на дълбочина 40-45 метра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.