1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Австралийски учени разработиха най-точния термометър в света

Австралийски учени разработиха най-точния термометър в света

Уредът е способен да измери 30 милиардни от градуса по Целзий

Австралийски учени разработиха най-точния термометър в света, способен да измери 30 милиардни от градуса по Целзий, съобщава в. "Дейли мейл". Той е три пъти по-точен от най-усъвършенстваните сегашни образци.

Принципът на действие на иновационния уред е завъртането на зелена и червена светлина около кристал с формата на диск. При загряването на кристала червената светлина се забавя в сравнение със зелената.

Като принуждават светлината да циркулира хиляди пъти, учените могат да измерят разликата в скоростта, а съответно и в температурата, като постигнат феноменална точност. Уредът е наречен нано-Келвин-термометър и може да долови температурните промени в обектите при движението на атомите им, пише БТА.

"Според нас това е най-чувствителният уред за измерване на температурата при стайни условия", заяви ръководителят на проекта Андре Люитен от университета в Аделаида.

Той посочи, че е възможно да се направят по-точни измервания при много ниски температури - близо до абсолютната нула.

"Възможността да измерим различни аспекти с такава голяма прецизност, използвайки малки и удобни за пренасяне уреди, ще помогне за развитието на редица индустриални и медицински дейности, където точността е от изключително значение", обяснява още специалистът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.