1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. България и Румъния предприемат съвместни мерки за опазване на птичите колонии по поречието на р. Дунав

България и Румъния предприемат съвместни мерки за опазване на птичите колонии по поречието на р. Дунав

Прието е предложение за създаване на три трансгранични комплекса от влажни зони

Предложение за създаване на три трансгранични комплекса от влажни зони е прието от министерствата на екологията на България и Румъния днес, съобщава международната природозащитна организация WWF, която изготви предложението в края на миналата година.

Изграждането им е важно за пълноценното опазване на птичите колонии, които гнездят и се хранят на територията на двете съседни държави. Следващият етап е разглеждането му от секретариата на Рамсарската конвенция и окончателното му одобрение.

По поречието на р. Дунав в България има три влажни зони, които попадат под егидата на Рамсарската конвенция. Това са остров Ибиша, комплекс Беленски острови и езерото Сребърна. Идеята е те да бъдат увеличени, като към тях се прибавят териториите на румънските езера Бистрет и Сухая.

"Целта на обединението е България и Румъния да имат възможност да предприемат координирани, съвместни мерки за опазване на птичите колонии, които са едни и същи и в двете страни на Дунав", коментира Иван Христов, ръководител на програма "Води" на WWF. Сред тези съвместни мерки са въвеждане на общи забрани за сеч, лов и стопанска дейност в района, както и за достъп до птичите колонии в периода на размножаване.

Птиците, които обитават поречието на Дунав се хранят и гнездят на територията на двете страни едновременно. Например чапловите колонии, които гнездят на българския остров Ибиша се хранят в румънското езеро Бистрет. Подобен е случаят с пеликаните и малките корморани, които гнездят в езерото Сребърна и се хранят в румънското Йезер Каларъш.

"Пеликаните са много консервативен вид. Те могат да гнездят само върху масивите от плаваща тръстика в Сребърна. Същевременно, единственото място, където могат да намират храна е на румънска територия. Една обща стратегия за управлението на влажните зони ще позволи пълноценното опазване на вида и на двете територии", разяснява Христов.

В края на 2012 г. WWF стартира проучване на местностите Бистрет, Сухая, Каларъш, Ибиша, Беленските острови и езерото Сребърна като част от проекта "Зелени граници". Тези територии не бяха инспектирани от 2002 г., което налагаше преоценка на състоянието и границите им", обяснява Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.