1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП продължава да следи малкия корморан и горската ушата сова в Пловдив

БДЗП продължава да следи малкия корморан и горската ушата сова в Пловдив

Снимка:

И двата вида формират единствените във вътрешността на страната зимни струпвания в рамките на града

И тази есен екипът на БДЗП – регионален офис Пловдив, продължава да следи интересните и емблематични за Пловдив видове – малък корморан и горска ушата сова. И двата вида формират единствените във вътрешността на страната зимни струпвания в рамките на града, съобщават от БДЗП.

В средата на окотомври за тринадесета поредна година стартира мониторинга на защитена местност „Нощувка на малък корморан“ край Пловдив. Въпреки че първите малки корморани бяха регистрирани още в средата на септември, по време на броенето бяха отчетени едва 435 малки корморана. При последното посещение преди една седмица птиците вече са малко над 2000. Редовният мониторинг се извършва два пъти месечно и ще продължи до края на април. В България вида гнезди по поречието на река Дунав,южното ни Черноморие и по поречието на река Марица. Извън размножителния период птиците образуват големи струпвания и нощуват заедно на дървета в близост до водоеми, като най-голямото такова във вътрешността на страната се намира край град Пловдив.

Другият емблематичен за Пловдив потаен и загадъчен вид – горската ушата сова, гнезди повсеместно в цялата страна. Зимата образува характерни струпвания в населените места, като най-голямото известно такова се намира именно в град Пловдив. Тук е отчетен и абсолютният максимум на вида през есента на далечната вече 2006 г. – 365 индивида. Тази година совите пристигнаха в града ни доста по-рано от изминалата година – още в средата на октомври. При последното броене на вида, доброволците на Дружеството са регистрирали 161 птици на денувката. Мониторингът на вида ще продължи до средата на март, когато започва размножителния сезон на горската ушата сова.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.