1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бившата мина в родопското село Барутин вече е депо за боклук

Бившата мина в родопското село Барутин вече е депо за боклук

Снимка:

В нея се събират отпадъците на четири общини - Девин, Борино, Сатовча и Доспат

Бившата мина в родопското село Барутин вече е депо за боклук. В нея се събират отпадъците на четири общини - Девин, Борино, Сатовча и Доспат, съобщи в. "Монитор".

Край Костенец също планират затворената уранова мина да се превърне в сметище. Това обаче може да стане само при определени условия, предупреждават експертите. Още при парламентарни слушания от предишните народни събрания беше установено, че върху някои табани от мините в Сливен например, е допуснато незаконно строителство на вили. Там се отглеждат зеленчуци, а водите от урановите мини се използват за битови нужди. Освен това, замърсените езера в района на Сеславци-Бухово стават място за почивка и спорт.

В Нови хан обаче предупреждават и за друг тревожен проблем, свързан с бившите уранови мини. С ваден от рудника чакъл например са засипвани пътищата в землището на с. Габра. Това е направено още при социализма, но и сега нивото на радиационния фон край тези пътища, които все още се използват, надвишава няколко пъти допустимата концентрация. Според икономическото министерство от бившите предприятия на фирма „Редки метали" са останали само 3-4 уранови мини, които обаче се занимават с други дейности, но не уточняват какви.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.