1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Боливия е на път да приеме "Закон за майката Земя"

Боливия е на път да приеме "Закон за майката Земя"

По всяка вероятност той ще доведе до радикално нов подход за опазване на околната среда

Боливия е на път да приеме първия в света закон, даващ подобни на човешките права и на природата, пише Гардиън. "Законът за майката Земя" в момента се обсъжда от политици и неправителствени организации. Той определя подземните богатства на страната като "благословия" и по всяка вероятност ще доведе до радикално нов подход за опазване на околната среда и социални мерки за намаляване на замърсяването и контрол на индустрията. Очаква се законът да даде 11 нови права за природата. Част от тях включват право на живот, право на съществуване без човешка намеса, право на чиста вода и въздух и забрана за генно модифициране на организмите.

Като доста противоречиво в договора се определя правото на природата "да не бъде засегната от мега-инфраструктура и проекти за развитие, които засягат баланса на екосистемите и на местните общности". "Този закон ще влезе в световната история. Земята е майка на всички", заяви заместник-председателят на Боливия Алваро Гарсия Линера. "Това създава нови отношения между човека и природата - хармонията, която трябва да бъде запазена, като гаранция за възстановяване".

Законът, който е част от цялостно преструктуриране на боливийската правната система след промяна на конституцията през 2009 г., е бил силно повлиян от една възраждащата се духовна култура местни племена в Андите, която поставя природата и божеството Земя или "Pachamama" в центъра на целия живот.

Новият закон не се очаква да спре индустрията. Въпреки че още не е ясно каква реална защита на правата ще даде на насекомите и екосистемите, се очаква правителството да се създаде министерство на майката Земя и да се назначи омбудсман.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.