1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЧЕЗ изолира опасни електропроводни стълбове, за да предпази белоглавите лешояди в Монтанско

ЧЕЗ изолира опасни електропроводни стълбове, за да предпази белоглавите лешояди в Монтанско

Инициативата ще бъде продължена и през следващите месеци

ЧЕЗ изолира 14 опасни електропроводни стълбове в Монтанско, съобщиха от федерация "Зелени Балкани". Изолирани бяха стълбовете от два електропровода в района на с. Долно Озирово заради загиналите от тях белоглави лешояди.

От началото на проект „Завръщане на лешоядите в България” LIFE08 NAT/BG/278 досега, от специалната клетка за адаптация във Врачански Балкан са освободени общо 19 белоглави лешояди. Всички те са внесени от Испания и Франция, като са пропътували цели дни преди да пристигнат и бъдат настанени в специалната клетка в ПП "Врачански Балкан", която се поддържа от Дружеството за защита на хищните птици (ДЗХП).

Оттогава насам три от тези птици са намерили смъртта си по околните стълбове. В студените зими, когато няма къде да кацнат, белоглавите лешояди понякога почиват върху „удобните” електропроводни стълбове. С размах от крилете над 2,7 м обаче, особено във влажно време, те лесно докосват жиците и стават жертва на високото напрежение.

Изолирането на опасните стълбове бе финансирано и извършено от ЧЕЗ със съдействието на ДЗХП. Благодарение на тази дейност ще бъдат предотвратени бъдещи фатални инциденти по тези електропроводи за белоглавите лешояди и други редки и защитени видове птици. Тази инициатива ще бъде продължена и през следващите месеци, когато ще бъдат изолирани още шест стълба от друг опасен електропровод за белоглавите лешояди край с. Долно Озирово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.