1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дъбът от Дунавския парк в Силистра е „Дърво с корен 2015"

Дъбът от Дунавския парк в Силистра е „Дърво с корен 2015"

Столетникът ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016“

Дъбът от Дунавския парк в гр. Силистра е победителят в конкурса „Дърво с корен 2015“, организиран от Фондация „ЕкоОбщност“. Столетникът ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016“, където ще се състезава с представителите на още 13 държави. Конкурсът протича чрез онлайн гласуване в края на зимата и началото на пролетта, в което се включват дърветата, победители от националните конкурси на държавите участнички в инициативата.

Церемонията по награждаване се организира традиционно в сградата на Европейския парламент, с присъствието на евродепутати, членове на Европейската комисия, участници от националните конкурси и други гости.

Дъбът от Силистра спечели надпреварата с гласовете на 884 души от общо над 3 600 гласували. На второ място, със 777 гласа остана лечебният ясен от манастира „Св. Панталеймон“ в местността Голо бърдо, гр. Перник, а на трето, с 678 гласа, е чинарът от с. Петково, обл. Смолян.

Дървото ще получи и диагностичен преглед от специалисти, който ще установи от какви грижи има нужда дървото, за да бъде подобрено състоянието му.

Победителят в „Дърво с корен 2015“ беше номиниран от Невяна Маринова от гр. Силистра.

В конкурса тази година имаше и три допълнителни категории. За „Вековните дървета говорят“ журито на „Дърво с корен 2015“ посочи трима финалисти, между които протече онлайн гласуване. Победител стана Дъбът на Йордан Радичков от бившето с. Калиманица, обл. Монтана, номиниран от Бойка Серафимова от Монтана.

В другите две допълнителни категории победителите бяха излъчени директно от журито на конкурса. В категория „Млад природолюбител“ наградата взеха учениците от Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, гр. Казанлък, които се грижат за екопарка в двора на училището. В категорията за доброволец-залесител, която е нова за конкурса, беше отличена Илияна Тенева от гр. София за разказа и за залесяването в местността Меча поляна на Витоша.

Журито реши да връчи и една специална награда – за секвоята от гр. Карлово, номинирана от Атанас Янев, също от Карлово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.