1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавните горски стопанства Смилян и Триград са сертифицирани по международната система FSC

Държавните горски стопанства Смилян и Триград са сертифицирани по международната система FSC

Стандартът е подкрепен от уважавани природозащитни организации

ДГС Триград и ДГС Смилян бяха успешно сертифицирани по международната система за управление на горите FSC, информира природозащитната организация WWF. Основният одит на двете стопанства се състоя в края на юни 2014 г., а сертификатът им бе издаден в началото на октомври.

По време на основните одити двете стопанства са се представили на ниво и са отговорили на многобройните изисквания на международния стандарт. Дървесината, която се добива в двете стопанства, вече ще носи престижното лого на FSC. Логото е разпознаваемо и търсено от отговорните потребители и компании в цял свят и показва, че дървесината е била добита от отговорно управлявани гори.

FSC е стандарт, който гарантира по-устойчиво и щадящо управление на горите на планетата. Стандартът е подкрепен от уважавани природозащитни организации като WWF, Friends of the Earth и Greenpeace, от социални организации в цял свят, както и от големи компании, производители на продукти от дървесина. Основното предимство на FSC пред други стандарти е, че той осигурява ежегоден допълнителен контрол на сертифицираните гори, търговци и компании. FSC гарантира, че всички звена по веригата от гората до крайния потребител на продукти от горите са сертифицирани и контролирани от независими одитиращи органи. Освен екологичните аспекти, 10-те основни принципа на FSC засягат широк спектър от важни проблеми, свързани с гората и добива на дървесина, вкл. социалната сигурност на местните хора и икономическата стабилнoст и виталност на дърводобивните компании.



 

 

Етикети WWF, FSC, гори, стандарт
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.