1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавните субсидии за енергия от ВЕИ в Испания се свиват с темп между 12 и 40% годишно

Държавните субсидии за енергия от ВЕИ в Испания се свиват с темп между 12 и 40% годишно

Фермерите, които разчитаха да правят пари от фотоволтаичните панели на земите си вървят към фалит

Заради мерките по оздравяване на държавните финанси в Испания фирмите за добив на електроенергия чрез вятъра съкращават работници, а фермерите, които разчитаха да правят пари от фотоволтаичните панели на земите си вървят към фалит. Държавните субсидии за т. нар. чиста енергия, т.е. от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), се свиват с темп между 12 и 40% на годишна база, съобщава АФП.

По думите на Серхио Ото, генерален секретар на Фондацията за възобновяеми енергийни изцточници, през последните пет години ударът в тази сфера на икономиката е от около 6 млрд. евро:" В сектора на енергетиката от вятър загубихме 20 000 работни места, при фотоволтаиците вероятно са повече".

Сърцевината на проблема е пропастта от 26 млрд. евро в енергийния сектор, формирана от разликата между производствените разходи на електроенергията и цените й за крайния потребител. В средата на миналото десетилетие, когато испанската икономика се радваше на голям растеж, правителството определи щедри цени за изкупуване на т.нар. зелена енергия и отпускаше определено щедри субсидии за сектора, казва експертът Карлос Суарес. Това доведе до увеличаване на апетита на инвеститорите и до бум в този сектор.

Орязването на държавната субсидия създава международни проблеми за правителството в Мадрид, тъй като няколко инвестиционни фонда, ангажирани в сектора, в момента съдят испанската държава. Има и политически натиск, в частност от САЩ, доколкото част от тези фондове са с централи в Щатите, отбелязва БГНЕС.

Задлъжнялостта към банките само на фирмите в сегмента от енергетиката, добиващ ток от фотоволтаици, е около 20 млрд. долара. Но банковата система на Испания едва ли ще може да понесе и този удар, след като вече взе над 41 млрд. евро заеми по европейската кредитна линия, за да рекапитализира баланса на трезорите си, натоварен от лоши заеми в резулат на срива на пазара на недвижими имоти през 2008 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.