1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП за забрана за проучване и добив на шистов газ

Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП за забрана за проучване и добив на шистов газ

Те разделиха дебатите на две части

Депутатите отхвърлиха на първо четене законопроекта на БСП за забрана за проучване и добив на шистов газ. Те разделиха дебатите на две части. В първата част обсъдиха внесения от БСП закон за забрана на проучванията и добива на шистов газ, предаде БНР.

Народните представители продължиха с дебати по предложенията на „Атака” за налагане на 20-годишен мораториум и на ГЕРБ – за налагане на безсрочна забрана върху технологията за хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ.

По време на дебатите по закона на левицата Любен Корнезов обясни на депутатите защо трябва да бъде приет закон, а не решение, което няма правен характер. Законът, съгласно Конституцията, и Законът за нормативните актове има висша юридическа сила. В йерархията на нормативните актове той стои непосредствено след Конституцията. Законът урежда трайно обществените отношения, допълни Корнезов.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров посочи, че законопроектът на БСП решава генерално забраната на проучванията и добива на шистов газ. Той дори поиска оставката на министър Трайчо Трайков заради начина на третиране на проблема.

Валентин Николов от ГЕРБ мотивира отхвърлянето на закона на левицата със сложните експертни оценки. "Смятам, че един такъв законопроект касае минимум 3 министерства в правителството, много специфични и строго регламентирани познания по тази тема. Затова смятам, че един законопроект трябва да се изработи от Министерския съвет, където експерти от различни министерства трябва да внесат своето мнение по този въпрос", каза още  Николов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.