1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Децата страдат от разрушената връзка с природата

Децата страдат от разрушената връзка с природата

Какви са "градските болести" на съвременния човек

За този проблем и ефектите от подобен начин на живот пише Ричард Луув в своята книга от 2008 г., озаглавена „“Последното дете сред гората“. Там той говори за това защо връзката на децата с природата е важна за тяхното развитие и добруване, пише greentech.bg.

Louv смята, че децата в днешно време страдат от “разстройство на разрушената връзка с природата“ – собствен термин, който описва „човешката цена на отчуждението от природата: закърнелите сетива, дефицитът на внимание и по-високите нива на физически и емоционални заболявания“.

Последиците от това заболяване са широко разпространени и трайни. Хората, семействата и цели общности биват свързани помежду си по различен начин, когато имат ограничен достъп до природата или прекарват по-малко време на открито. Луув цитира дългогодишни проучвания, които показват връзка между липсата или недостъпността на парковете и отворените пространства с високия ръст на престъпността, депресиите и други „градски“ болести.

Децата развиват повече проблеми, отколкото някога (затлъстяване, технологично пристрастяване, юношески депресия, самоубийства, дефицит на вниманието и т.н.). Всички тях Луув свързва с недостига на общувне с природата. Прекарването на повече време на открито може да помогне за решаването на много от тези въпроси, но това може да се случи само ако на децата бъде позволено да имат по-голям достъп до природата. В този смисъл родителите и училищата могат да направят много.

Родителите могат да научат децата си на любов към природата.

Училищата не бива да насаждат „екофобия“ у младите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.