1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес речните нива ще останат без съществени изменения

Днес речните нива ще останат без съществени изменения

Регистрирани са колебания в Дунавския басейн от -25 см до +21 см

През денонощието от 8 ч на 14 до 8 ч на 15 октомври в по-голямата част от страната водните нива са се понижавали или са останали без изменение, информират от министерството на околната среда и водите. Отчетени са незначителни повишения на водните нива при отделни измервателни пунктове, които са вследствие на работата на хидротехнически съоръжения или на оттичане на води от по-горните части на водосборите. Водните количества на всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води, уточняват от ведомството. 

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -25 см до +21 см;
Черноморски басейн: Регистрираните понижения са до -2 см;
Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -8 см до +8 см;
Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от – 10 см до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес водните нива на реките от басейна ще останат без съществени изменения. На 17 октомври, вследствие на валежи са възможни незначителни повишения на речните нива в басейна. На 18 октомври водните нива в басейна ще се понижават или ще бъдат без изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че  водните количества на 16, 17 и 18 октомври ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че  водните количества на 16, 17 и 18 октомври ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес водните нива ще останат без изменения. На 17 октомври се очакват незначителни повишения на нивата в целия водосбор. Водните количества ще са под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че  водните количества в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19 октомври ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. На 17 и 18 октомври  са възможни незначителни повишения, главно  във водосбора на река Черни Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: Днес, водните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Краткотрайни повишения на нивата се очакват на 17 октомври във водосборите на реките южно от р. Камчия. На 18 октомври нивата на реките в басейна ще бъдат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: Днес речните нива в басейна ще останат без съществени изменения или ще се понижават. На 17октомври, в резултат на валежи се очакват краткотрайни повишения на нивата на реките в басейна. На 18 октомври  водните нива в басейна ще се понижават или ще останат без изменения. Повишения са възможни, в долните течения на основните реки, вследствие на оттичане.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: Водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: Днес водните нива на реките от целия басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 17 октомври, вследствие на валежи се очакват краткотрайни повишения на речните нива в целия басейн. На 18 октомври нивата в басейна ще се понижават или ще останат без изменения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.