1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До пет години Япония ще се възстанови

До пет години Япония ще се възстанови

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще бъде негативно засегнат до средата на 2011-та година

Възстановяването на Япония след земетресението и последвалите бедствия, които официално доведоха до смъртта на 8 450 души и хиляди разрушени сгради, може да отнеме до пет години, прогнозират анализатори на Световната банка, цитирани от агенция Bloomberg.

„Ако историята е някакъв ориентир, то Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще бъде негативно засегнат до средата на 2011-та година. Ръстът би трябвало да се засили през следващите тримесечия, заради възстановителните действия, които може да продължат 5 години", пише в разпространения извънреден доклад на банката.

От Световната банка цитираха техни изчисления на разрушенията, които възлизат между 122 млрд. и 235 млрд. долара. Спадът на БВП ще има средносрочно влияние върху района, като търговията и инвестициите ще бъдат нарушени. Очаква се в най-голяма степен да бъдат засегнати да сектора - автомобилния и електрониката, докато строителството ще отбележи съществен ръст.

Според Световната банка земетресението в Кобе от 1995 година може да помогне за възстановяването и за събитията, които се случват след това. „Осигурената ликвидност от страна на Bank of Japan ще бъде използвана за реконструкции", пише в заключение на доклада.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.