От един декар площ средният добив е около 270 килограма
Площите, засети с маслодайна рапица в Пазарджишка област, са се увеличили два пъти, каза експертът в Областна дирекция "Земеделие" Бранимир Маринов, цитиран от Агенция "Фокус". В сравнение с миналата година, когато площите с маслодайната култура са били 2200 декара, сега те са 6700 декара, което означава, че увеличението е с 200%.
Повишеният интерес към маслодайна рапица в Пазарджишка област се дължи на производството на биодизел от тази култура. Освен това има икономически интерес от отглеждането й, а и държавата го подпомага. От един декар площ средният добив е около 270 килограма, но имаме малко наблюдения върху тази култура в региона, тъй като тя не е типична за Пазарджишко, посочи Бранимир Маринов. Повече рапица се отглежда в Добруджа, където почвено-климатичните условия са по-благоприятни.
Маринов каза, че растителното масло, произведено от рапица, не търпи топлинна обработка и при такава има мирис на риба, поради което не е подходящо за заместител на олиото. Въпреки двойното увеличаване на площите, заети с маслодайна рапица в региона, те все още са не са толкова много в сравнение с тези, заети със зърнени култури, допълни той.