1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК дава 396 млн. евро за нови проекти по програма ЛАЙФ

ЕК дава 396 млн. евро за нови проекти по програма ЛАЙФ

По-голямата част от средствата са предвидени за опазване на природата и биологичното разнообразие

171 нови проекта по програмата ЛАЙФ за околната среда и действията по климата, пръснати из цяла Европа, бяха одобрени от Европейската комисия. За тези проекти Брюксел предоставя общо 722 милиона евро, което е с 28,5 процента повече, отколкото през миналата година. 
 
По-голямата част от средствата са предвидени за опазване на природата и биологичното разнообразие, за които Европейският съюз дава близо 140 милиона евро. За кръговата икономика са заделени 94 милиона, които ще бъдат разпределени между 36 проекта. Сред тях е и български проект, който ще насърчи устойчивото потребление, предотвратяването и разделното събиране на отпадъци с участието на местните власти, предприятията и гражданите. Проектът има за цел да покаже как традиционното изхвърляне на отпадъци в България може да бъде заменено с нови схеми за събиране и рециклиране на отпадъци от врата до врата.
 
Общо 34 проекта ще получат около 65 милиона евро - за смекчаването на последиците от изменението на климата, както и за информацията, свързана с последиците от тези промени. Те ще стимулират прилагането на Европейския законодателен акт за климата чрез улесняване на прехода към неутрална по отношение на климата, устойчива и издръжлива на сътресения европейска икономика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.