1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологична група поиска тоалетни на Еверест

Екологична група поиска тоалетни на Еверест

Инсталирането им ще бъде обсъдено в рамките на по-широк план за справяне с отпадъците

Екологична група поиска от непалското правителство да помисли за инсталирането на подвижни тоалетни на Еверест за алпинистите, налегнати от нужда на покрива на света.

Организацията "Еко Химал" съобщава, че хиляди алпинисти, които тръгват от Южния базов лагер в Непал всяка година, ще се справят по-добре в запазването на чистотата на мястото, ако те и носачите им имат цивилизован начин да облекчат естествените си нужди.

"Човешките отпадъци, разбира се, са проблем. Аз просто предполагам, че ако имаме обществени тоалетни, те могат да се използват", заяви директорът на групата Финджо Шерпа. Еколози съобщиха, че Еверест е замърсен с отпадъци от предишни експедиции, включително човешки отпадъци и трупове на алпинисти, за чието разлагане ще са необходими десетилетия заради изключително ниските температури.

Шерпа заяви, че инсталирането на тоалетни ще бъде обсъдено в рамките на по-широк план за справяне с отпадъците, който се подготвя от непалското правителство. "Ако има две-три тоалетни, това би било добре, но сега все още сме в етап на планиране. Ще трябва да отсеем добрите идеи", допълни той.

Алпинистите харчат десетки хиляди долари при опитите си да изкачат 8848-метровия връх Еверест, но еколози твърдят, че те не обръщат особено внимание на боклука, който оставят след себе си. Няма точни данни колко боклук се е натрупал в планината, но отпадъците от 50-годишната история на изкачванията на върха спечелиха на Еверест и славата на най-високото сметище в света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.