1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Експерти следят аварията на нефтения сондаж в Кнежа

Експерти следят аварията на нефтения сондаж в Кнежа

Снимка:

Спадането на налягането на теча е необходимо условие за предприемане на действия за отстраняване на аварията, според специалистите от "Нефт и газ"

Екип специалисти от Пожарна безопасност и защита на населението и "Нефт и газ" изследва възможностите за ограничаване екологичното замърсяване при Кнежа. Специалистите проверяват възможността за покриване на сондажа със специална материя до спадането на налягането и окончателното ликвидиране на аварията, информират от пресцентъра на областната управа.

От 16 май под координацията на Областния управител Иван Новкиришки и заместника му арх. Бойко Балтаков се извършват непрекъснати проверки на състоянието на аварията от експерти. При проведената среща с ръководството на ПД "Нефт и газ" АД, единственото предприятие в страната, разполагащо с необходимите техника, екипировка и специалисти, е потвърден ангажимента на фирмата за предприемане на необходимите действия за отстраняване на аварията и затваряне на получилия се теч.

Спадането на налягането на теча е необходимо условие за предприемане на действия за отстраняване на аварията, според специалистите от "Нефт и газ". Към настоящия момент темпът на намаляване на налягането е все още слаб. Заключението на извършената на 18 май проверка от специалисти на РОСВ и ОУ на ПБЗН със специална апаратура и направените замервания на място, е че не са констатирани наличие на метан, сероводород, хлор и бутилен.

Аварията възникна на 14 май в землището на град Кнежа, в местността "Оземлени парцели", след извършена кражба на метални части от затварящата арматура на консервиран нефтен сондаж. Той е разположен в земеделски земи на около 10-12 км от Кнежа, в посока село Бърдарски геран. При аварията, от отвор в затварящата арматура под високо налягане, излиза хоризонтална струя около 10 метра флуид със съдържание вода и кондензат от нефт и газ. Поради наличието на вятър, флуидът се е разнесъл върху прилежащата територия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.