1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европа се затопля двойно по-бързо от останалата част на света

Европа се затопля двойно по-бързо от останалата част на света

В резултат се наблюдава миграция на видове – местни изчезват и на тяхно място се появяват инвазивни, което води до нарушения в екосистемите и биоразнообразието

В хода на климатичните промени европейският континент се затопля двойно по-бързо от средното за света, а последствията от това стават все по-драстични. Това показва нов съвместен доклад на Световната метеорологична организация и на Европейската служба за мониторинг на климатичните промени "Коперник".
 
Един от резултатите на затоплянето е, че през 2022 година топенето на глетчерите в Европа беше на рекордно високо ниво, довело до огромна загуба на ледена маса. Това е предизвикано от слабите снеговалежи през зимата, изключително топлото лято и преноса на пясък и прах от Сахара, посочват учените.
 
В същото време затоплянето на морската повърхност в източното Средиземноморие, Балтийско и Черно море, както и в южните части на Арктика беше три пъти по-голямо, отколкото средните нива в останалия свят. В резултат се наблюдава миграция на видове – местни изчезват и на тяхно място се появяват инвазивни, което води до нарушения в екосистемите и биоразнообразието.
 
В доклада се посочва още, че някои държави в западна и югозападна Европа през миналата година са регистрирали най-топлата година в своята история. Рекордно високите температури доведоха до смъртта на много хора, а подобни сценарии ще се повтарят все по-често и ще стават все по-интензивни, прогнозират експертите.
 
Средната температура през 2022 година беше с 2,3 градуса по-висока спрямо прединдустриалната епоха. Заради екстремни метеорологични явления, причинени от горещините, миналата година загинаха над 16 хиляди души. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.