1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фирми за търговия с черни и цветни метали заплашват да открият площадки за скрап в Гърция

Фирми за търговия с черни и цветни метали заплашват да открият площадки за скрап в Гърция

Това предупреди председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов

Фирми за търговия с черни и цветни метали заплашват да открият площадки за скрап в Гърция или Румъния, за да избегнат тежките забрани, които се предвиждат с новия проектозакон за отпадъците. Това предупреди председателят на Българската асоциация по рециклиране (БАР) Борислав Малинов, цитиран от 3e-news.net. Бизнесът смята също така да атакува текстовете в ЕК, Комисията за защита на конкуренцията и Конституционния съд.

Транспортът на метали за други страни от ЕС е напълно свободен, обясни Малинов. По думите му в съседните страни не искат документ за произход на металите, нито забраняват на физическите лица да предават скрап срещу пари.

Основният мотив, с който бяха предложени и приети промените в Закона за управление на отпадъците, бе намаляването на кражбите на жици, релси, шахти и техника. Според търговците на скрап обаче ограниченията няма да спрат сивия сектор, като в същото време ще се отразят пагубно на изрядните фирми. Едва 0.77% (16 млн. лв.) от годишния оборот в сектора (2,2 млрд. лв.) са от крадени метали, твърдят от асоциацията.

Според фирмите промените са противозаконни, защото ограничават правото на гражданите да разполагат свободно с имуществото си. По новите правила хората ще трябва да предават безплатно старите си печки и хладилници на организирани от общините площадки. При това положение всеки ще започне да оставя нещата си на улицата, отпадъците ще намалеят драстично и големите компании няма да има откъде да купуват скрап, предричат от БАР.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.