1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Франция забрани радикална екоорганизация

Франция забрани радикална екоорганизация

Представители на движението смятат, че правителството нарочно криминализира тяхната дейност

Френското движение за опазване на климата "Въстание на Земята" беше забранено от правителството заради обвинения, че негови членове не само се залепват по уличните платна, но и прилагат насилие, рушейки частна и обществена собственост. Екоактивистите от своя страна упрекват властите в прекомерна употреба на сила и внесоха жалба срещу забраната.
 
"Срам за републиката" наричат от Републиканската партия "Въстание на Земята", а вътрешният министър го обвинява в екотероризъм. Представители на движението пък смятат, че правителството нарочно криминализира тяхната дейност, за да заглуши техните протести. 
Забраната стигна и до Върховния административен съд на Франция. В специално насрочено изслушване екоактивистите поискаха да се провери законността на ограниченията, а самата забрана да бъде замразена до окончателното решение на магистратите. В случай, че то не бъде в тяхна полза, природозащитниците заплашват да се обърнат към Европейския съд за правата на човека.
Административният съд наруши обичайната си практика и разглежда въпроса по време на лятната ваканция, след като редица организации и частни лица оспориха забраната. Сред тях са леви и зелени партии, както и Грийнпийс и еко-движението "Приятели на Земята".
 
Подкрепящите природозащитниците изтъкват, че правителството е наложило забраната по неправомерен начин и не е дало на "Въстание на Земята" възможност да се защити. Оспорва се също така, че действията за защита срещу сълзотворния газ, прилаган от силите на реда, могат да се класифицират като насилие.
Правителството издаде забраната през миналия месец, след като при сблъсъци с полицията през март тази година бяха ранени редица лица, сред които и много полицаи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.