1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне може да достигне 3 градуса

Глобалното затопляне може да достигне 3 градуса

Изчисленията показват, че от средата на 19-ти век насам температурите са се покачили с близо 1,2 градуса

Дори при спазване на всички обещания за опазване на климата, глобалното затопляне може да достигне 2,9 градуса, показва нов доклад на Програмата за околната среда на ООН. В него експертите констатират, че е налице тревожно ускоряване на броя и размера на измерените температурни рекорди. Така до 2100-тната година световният климат има опасност да се затопли с до 2,9 градуса.
 
В своя ежегодно изготвян доклад ЮНЕП измерва разликата между очакваните вредни емисии и стойностите, които са необходими за постигане на целите, заложени в Парижкото споразумение за климата. През 2015 година световната общност се споразумя да ограничи глобалното затопляне до под 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. Изчисленията показват, че от средата на 19-ти век насам температурите са се покачили с близо 1,2 градуса.
 
Шансът за постигане на целите от Париж зависи най-вече от мерките за опазване на климата, които светът ще предприеме през настоящото десетилетие, изтъкват от Програмата на ООН. Затова е необходимо очакваните за 2030 година емисии да бъдат намалени с 28 до 42% спрямо сега разработените сценарии. Между 2021-а и 2022 година вредните емисии са се увеличили с 1,2 на сто и са достигнали рекордните 57,4 гигатона въглероден диоксид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.