1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Икебана и бонсай представя изложба-демонстрация

Икебана и бонсай представя изложба-демонстрация

Традиционното японско изкуство за подреждане на цветя икебана има над 500 години история

Изложба-демонстрация на икебана и бонсай ще се състои от 18.00 ч. днес в изложбен център "Експо Баня София". С кратки демонстрации пред публиката ще бъдат представени икебана - японското изкуство за подреждане на цветя, и бонсай - древното източно изкуство да се отглеждат умалени копия на дървета. В изложбата ще бъдат подредени цветни композиции икебана и миниатюрни творения бонсай, пише actualno.com.

Традиционното японско изкуство за подреждане на цветя икебана има над 500 години история. За неговото начало важна роля играят будистки религиозни практики. То има символичен характер, както и декоративна стойност. С времето строгите му правила се променят, въз основа на традиционните форми се появяват нови стилове.

Икебана продължава да се развива и днес, като се използва за религиозни ритуали, но и за украса на дома, както и като скулптурни елементи в големи зали и изложбени пространства. То е много популярно и се изучава и практикува не само в Япония, но по цял свят.

Практикуването на икебана се възприема и като форма на медитация. Исторически данни сочат, че източното изкуство да се отглеждат умалени копия на дървета - бонсай, е възникнало в Китай и има над 2000 години история. През 7-9 век то е пренесено в Япония. Преведено от японски бонсай означава "засадено в поднос".

В началото привилегия да се наслаждават на произведенията имали само избрани хора от йерархията. Постепенно то станало достъпно и за заможните членове на обществото, пише в съобщението.

Като всяко изкуство, бонсай има основни стилове, правила и техники за оформяне на дръвчетата. При подходящи грижи, макар и миниатюрни, те могат да достигнат възраст, завидна и за своите големи събратя. Известни са бонсаи на 500 години. В Европа, за пръв път бонсай е показан на световното изложение в Париж през 1900 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.