1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Исландия временно спира лова на китове

Исландия временно спира лова на китове

Островната държава е една от малкото, която все още практикува лов на китове

Дни преди началото на тазгодишния ловен сезон за китове исландското правителство забрани временно улова на морските бозайници. От министерството на риболова и храните обясниха забраната, която ще е в сила до 31 август, с опасения, че ловът на китове не е съвместим със защитата на животните. Това дава на противниците на този лов надежда, че Исландия ще го прекрати завинаги.
 
От ведомството цитират доклад на държавната ветеринарна служба, която е стигнала до заключението, че през миналата година убиването на китове е продължило по-дълго от разрешеното. В резултат е съставен експертен съвет, който е проучил дали ловът изобщо е съвместим със законодателството за защита на животните. В своето становище съветът посочва, че методите за улов на големите морски бозайници противоречат на законите.
 
На практика сегашната временна забрана може да означава, че тази година изобщо няма да има лов на китове, тъй като сезонът продължава от средата на юни до края на септември. Министерството пояснява, че така ще бъде и в бъдеще, ако властите и лицензираните ловци не намерят начин да гарантират изискванията на закона. 
 
Островната държава в Северния Атлантически океан е една от малкото, която все още практикува лов на китове. През миналата година бяха уловени 148 екземпляра, чието месо почти изцяло беше изнесено за Япония. Природозащитници отдавна настояват това да спре и се надяват да постигнат успех, след като изтече срокът на квотите, определени и за 2023 година включително. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.