1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Измерени са превишения на сероводород край Бургас, няма опасност за хората

Измерени са превишения на сероводород край Бургас, няма опасност за хората

За констатирани нарушения РИОСВ - Бургас ще изготви констативен протокол и ще бъдат наложени санкции

До 36 пъти превишения на пределно допустимата концентрация на сероводород от 0,0050 mg/m3 е било измерено в 2 часа и след това в 5 часа на 31 март от автоматична измервателна станция „Долно Езерово“, гр. Бургас. След 9 ч. тази сутрин концентрациите спадат и след този час няма превишения на сероводорода. Няма опасност за жителите в града и близките населени места.

В момента освен АИС „Долно Езерово“ в кв. "Долно Езерово" се извършват измервания на концентрациите на сероводород и от мобилна лаборатория при община Бургас, която в реално време изнася данни на табло на сградата на община Бургас.

Сигналът е подаден сутринта на Зеления телефон на РИОСВ - Бургас, веднага е организирана проверка на мобилен екип от експерти на РИОСВ – Бургас, Регионална лаборатория към ИАОС и община Бургас, която извършва обход в кв. Долно Езерово и кв. Лозово и проверка на подадените данни в АИС „Долно Езерово“ в кв. "Долно Езерово".

РИОСВ – Бургас незабавно е изискало от ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД подробна информация за събития, случили се в периода на регистрираните превишения и предприетите действия от тяхна страна. Извършва се и проверка на място на площадката на оператора от контролния орган.

За констатирани нарушения на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, РИОСВ - Бургас ще изготви констативен протокол от проверката и на нарушителя ще бъдат наложени санкции, предвидени по Закона за опазване на околната среда.

Напомняме, че предвидените в закона санкции са от 10 000 до 500 000 лв. Максималният размер на глобата беше увеличен през миналата година по искане на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева след разлива на бензин от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД на 17 юни 2015 г. Тогава на рафинерията беше наложена максималната санкция от 100 000 лева и министърът предложи на депутатите да бъде увеличена на 500 000 лв. В края на годината рафинерията плати глобата от 100 000 лв. за разлива край Долно Езерово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.