1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изпомпваната вода от Фукушима не е радиоактивна

Изпомпваната вода от Фукушима не е радиоактивна

Решението на Япония да изпомпва водата в морето предизвика бурни реакции

В края на миналата седмица Япония започна да изпомпва в морето водата от авариралата атомна централа Фукушима, въпреки протестите и притесненията на съседни държави и местни общности. Сега министерството на околната среда в Токио публикува данни, според които във водата няма радиоактивно замърсяване.
 
Експертите стигат до този резултат, след като са взели проби на 11 места около централата. При тестовете е установено наличието на радиоактивния изотоп тритий, което е под долната допустима граница – между 7 и 8 бекерела тритий на литър. Затова морската вода няма негативно влияние върху околната среда и за здравето на човека, изтъкват от министерството. Подобни проби ще се взимат всяка седмица през следващите три месеца, а резултатите от проверките редовно ще се публикуват, обявиха от ведомството.
 
Аварията в централата Фукушима възникна през 2011 година, след като цунами, предизвикано от силно земетресение, заля региона. Охладителната система излезе извън строя, което предизвика разтапяне на ядреното гориво в три от шестте реактора. 
 
Вече 12 години реакторите се охлаждат с морска вода, която се съхранява в специални резервоари и е силно контаминирана. В момента в цистерните има над 1,3 милиона тона такава вода, а капацитетът за съхранение е изчерпан. Затова тя сега се филтрира и изпуска в морето. Единствено тритият не може да бъде уловен от филтрите, затова водата се разрежда.
 
Решението на Япония да изпомпва водата в морето предизвика бурни реакции в Китай и Южна Корея, които забраниха вноса на морски продукти от островната държава, за разлика от Европейският съюз, който отмени своята забрана. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.