1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Калифорния каза „да“ на разтопената сол

Калифорния каза „да“ на разтопената сол

Когато заработи с пълен капацитет, соларната централа ще доставя достатъчно енергия за захранване на 68 000 жилища годишно

Енергийната комисия на Калифорния разреши на местната фирма SolarReserve да изгради 150-мегаватова слънчева електроцентрала, която използва разтопена сол за натрупване на енергия, съобщиха от компанията, пише greentech.bg.

Младата фирма е подготвила проект за соларна централа на 45 км. от Блит, Калифорния. Когато заработи с пълен капацитет, това чудо ще доставя достатъчно енергия за захранване на 68 000 жилища годишно. Проектът има 25-годишен договор за изкупуване на енергия с Pacific Gas & Electric (PG & E).

Системата с разтопената сол ще позволи на слънчевата ферма да съхранява слънчева енергия така, че да може да продължи производството на електроенергия до осем часа след залез слънце, според SolarReserve.

При електроцентралите с разтопена сол се използват хелиостати – гигантски въртящи се огледала, контролирани от компютри – които отразяват слънчевите лъчи и ги насочват към определена точка. Обичайно това е висока централна кула или поредица от тръби, които съдържат смес с разтопена сол. Разтопената сол се състои основно от натриев нитрат и калий. Слънчевите лъчи загряват втечнената сол от порядъка на 530 градуса по Целзий. Топлината от разтопената сол след това се използва за задвижване на генератор, който прави електричество. Охладената разтопена сол се изпомпва обратно към кулата, за да се загрее отново.

Проектът на SolarReserve е получил повече от 10 милиона щатски долара от Министерството на енергетиката по програмите му за разработване на по-ефективни енергийни системи. Министерството финансира фирмата „за разработването на по-ефективни системи разтопена сол“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.