1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Карпатската конвенция навърши 10 години

Карпатската конвенция навърши 10 години

Нейна цел е опазването на природните съкровища на Европа

Днес се навършват десет години от приемането на Рамковата конвенция за защита и устойчиво развитие на Карпатите. Целта на конвенцията, подписана на 22 май 2003 г. от Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Румъния и Сърбия е опазването на природните съкровища на Европа. Този акт дава началото на сключването на редица по-специфични споразумения между страните членки за защита на биоразнообразието, туризма и горите.

“Карпатите съществуват от близо 66 млн. години, но едва през последните години те попаднаха във фокуса на общественото внимание като планинска верига с уникални качества, както и с многото предизвикателства, пред които са изправени хората от региона“, коментира Андреас Бекман, директор на WWF Дунавско – Карпатска програма.

Едно от най-важните постижения на Карпатската конвенция е протоколът за устойчиво управление на горите, подписан през 2011 г. На територията на Карпатите има близо 300 000 хектара стари девствени гори. Те представляват малка част от обширните горски територии, които някога са покривали Европа. В това число влизат 10 000 хектара букови гори в Източна Словакия и Източна Украйна, които са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, обширните горски площи в Южните Карпати в Румъния, които са най-големият масив от девствени гори в Европа.

Опазването на старите гори зависи изключително много от ограничаването на натиска, който идва от други области като строителство на инфраструктура и транспорт. Основният проблем, който все още остава, е разрушаването на местообитанията, което се отразява изключително неблагоприятно върху мечките и останалите едри хищници.

Другата заплаха, на която е изложена уникалната природа на Карпатите са хилядите водноелектрически централи, изградени в региона. “Производството на чиста енергия трябва да се развива, но не и за сметка на биоразнообразието и унищожаването на реките“, коментира още Андреас Бекман.

22 май е и Международен ден на биоразнообразието. Създаден през 2010 г. по инициатива на ООН, той има за цел насочване на общественото внимание към различни казуси, свързани с опазването на околната среда.

Допълнителна информация:

- Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.