1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Катарската страна има намерение да инвестира в туризъм, инфраструктура и земеделие у нас

Катарската страна има намерение да инвестира в туризъм, инфраструктура и земеделие у нас

Българска правителствена делегация е на тридневно официално посещение в катарската столица Доха

Катарската страна има намерение да инвестира в България в три области – туризъм, инфраструктура и земеделие. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и катарския му колега шейх Хамад Бин Джасим Бин Джабр Ал-Тани, съобщават от правителствената информационна служба.

Българска правителствена делегация е на тридневно официално посещение в катарската столица Доха. „Преговорите, които проведохме, бяха много важни за развитието на бъдещите отношения между Катар и България”, каза след срещата катарският премиер и съобщи, че двамата правителствени ръководители са се договорили арабски компании да започнат инвестиции в страната ни още през тази година.

„Благодаря на катарското правителство за решението да инвестира у нас в условията на световна финансово-икономическа криза”, посочи премиерът Борисов. Той съобщи, че по време на разговорите българската страна е предложила катарски инвестиции да се включат в няколко инфраструктурни проекти като възстановяването на летището в Балчик и по линия на публично – частното партньорство включването на катарски компании в изграждането на автомагистрала „Черно море”, между Бургас и Варна. В хода на разговорите, като възможности за навлизането на катарски инвестиции в България бяха очертани и области като земеделие, спа-туризъм и минерални извори.

”Във външен план също има разбирателство между България и Катар”, подчерта българският премиер и допълни, че двете страни имат съвместни позиции и желание за помощ на Сирийската държава за спирането на кръвопролитията там. „Не сме съгласни да се избиват хора и искаме, колкото се може по-бързо това да бъде прекратено”, беше категоричен Борисов.

До 3-4 месеца се очаква катарският премиер да посети България и да се финализират решенията по обсъжданите инфраструктурни проекти, стана ясно още след срещата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.