1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Концесионният договор за ски зоната над Банско ще бъде прецизиран

Концесионният договор за ски зоната над Банско ще бъде прецизиран

Министър Искра Михайлова: Има допуснати грешки

Да бъде прецизиран концесионният договор за ски зоната над Банско препоръчват работни групи в Министерството на околната среда и водите. За това съобщава министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред вестник "Труд" в понеделник.

Ведомствените работни групи бяха сформирани от служебния екоминистър Юлиан Попов веднага след одит и критичен доклад на Сметната палата през април, като целта им беше да анализират проблемите на договора между държавата и "Юлен", както и да преценят как да изпълнят препоръките на Сметната палата към МОСВ.

Според част от основните изводи на Сметната палата, екоминистерството не е осъществявало адекватен и ефективен контрол по изпълнението на концесията на ски зона Банско през първите й десет години. Правилата за контрол са утвърдени от министъра на околната среда и водите едва през 2011 г., а целият период на концесия е 30 години. Ведомството не е отстранявало и възникващите проблеми своевременно.

Според част от препоръките на работните групи, огласени от екоминистъра, сега трябва да се изясни концесионната площ на ски зоната, защото там очевидно има допуснати грешки. Другият проблем, е методиката за определяне на концесионната такса. Повече подробности за препоръките на работните групи ще има следващата седмица, уточни още Михайлова.

МОСВ спира процедурата за промяна плана за управление на Пирин

Министър Михайлова няма намерение да завърши започналата през февруари процедура за промяна на плана за управление на Националния парк "Пирин", която позволява строителство на още ски съоръжения в планината. По този повод, тя заявява: "Има ли смисъл да правим изменение на плана, когато готвим нов? Убедена съм, че новият е по-доброто решение."

В отговор на въпрос дали в новия документ трябва да залегне и изграждане на още писти, екоминистърът казва: "Уважавам естественото желание на жителите на района да има развитие, бизнес. Но режимът на управление на Пирин е строго определен. Той е в листата на световното наследство на ЮНЕСКО".

Михайлова разказва, че се е наложило да убеждава Комитета за световното наследство да не включва Пирин в списъка на наследството под заплаха заради евентуалната промяна в плана. Засега такава опасност нямало.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.