1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Круши, джанки и люляци цъфнаха в Пиринско

Круши, джанки и люляци цъфнаха в Пиринско

Според преданията на старите хора подобни аномалии вещаят люта зима

Круши, джанки и люляци цъфнаха в края на октомври в района на село Мечкул в подножието на Пирин планина. Кметският наместник на селото Христо Димитров тези дни е набрал пролетен букет от дъхав люляк от храста до входа на своя дом. Той казва, че е на 60 години, но досега не е наблюдавал подобна пролетна картина през есента.

Показва и цъфналите в бяло плодни дръвчета покрай пътя от селото за местността Свети Георги, разположена на близо 1000 метра над морското равнище с гледка към Пирин и емблематичния за района едноименен връх. Както се вижда, цъфтежът и на крушите, и на сливите, е обилен, коментира той пред БТА.

"Това е необичайно явление, а интересното е, че не единични дръвчета са разцъфтели, а почти всички наоколо. За първи път в моя 60-годишен живот виждам толкова цветове в края на октомври", допълва Христо Димитров.

Според преданията на старите хора подобни аномалии вещаят люта зима. Кметският наместник на Мечкул си обяснява тези пролетни явления през есента с продължилото четири-пет месеца засушаване и падналия след това обилен дъжд. Така влагата и продължилото топло и слънчево време са "подлъгали" растенията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.