1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Магнитните бури могат да предизвикат сериозни щети

Магнитните бури могат да предизвикат сериозни щети

Пораженията може да бъдат на стойност 2 трилиона долара

Магнитните бури, предизвикани от силните слънчеви ветрове, могат да увредят не само сателитите във високи околоземни орбити, но и електрическите мрежи, тръбопроводи за петрол и газ и да нарушат комуникациите на земята, съобщава АФП.

Влиянието на магнитната буря през 1859 г., която е най-силната, е било умерено, защото тогава нашата технологична цивилизация още е била в пелени, но ако такава буря стане сега, последиците ще бъдат сериозни. В САЩ, например, тя би нанесла 20 пъти по-тежки щети последици в сравнение с урагана "Катрина", предупреди Американската академия на науките през 2008 г.

Само през първата година след такава катастрофа пораженията може да бъдат на стойност 2 трилиона долара, се казва в доклада на академията. От него става видно колко уязвими са ключови сфери като електрическите мрежи, системата за локално позициониране GPS, финансовите транзакции, радиосъобщенията.

На 13 март 1989 г. магнитна буря предизвика срив на електрическата мрежа Hydro-Québec и остави 6 милиона канадци без ток в продължение на 9 часа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.