1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международен ден на лешоядите

Международен ден на лешоядите

Информационен щанд и презентации ще бъдат организирани в биологическия факултет на Пловдивския университет

Днес (01.09.2012 г.) се отбелязва Международният ден на лешоядите. Той е един от дните през годината, които ни откъсва от забързаното ежедневие и ни дава възможност отново да погледнем към природата.

Българското дружество за защита на птиците Ви кани да посетите центъра на лешоядите в град Маджарово, където ще научите повече за тези великолепни птици и ще се насладите на уникалната природа на Източните Родопи. В програмата за деня ще бъдат включени разглеждане на интерактивна изложба, подхранване, безплатни презентации за посетителите, образователни игри за деца и разбира се - диви лешояди на живо.

Информационен щанд и презентации ще бъдат организирани в биологическия факултет на Пловдивския университет, а управата на Софийския зоопарк, БДЗП и клуб „Скорец“ към БФ на СУ „Климент Охридски“ ще разказват на посетителите за четирите вида лешояди, които могат да се видят в България. Посетителите на пещерата Орлова чука, край Русе, ще могат да разгледат фотоизложба посветена на работата на БДЗП за опазване на лешоядите.

За съжаление много хора не познават добре лешоядите и не изпитват голяма привързаност към тях (както например към китове, тигри или голямата панда). Често това е следствие от погрешни уроци в миналото, не правилни асоциации и предубеждения. Природозащитниците използват този ден, за да ни припомнят колко са важни тези птици за запазването на екологичното равновесие, да ни разкажат за не леката им съдба и интелекта им. В миналото в едно с широкото им разпространение, те са били почитани и уважавани от всички народи. Днес обществото ни „няма време“ за околната среда.

Дните посветени на планетата, морето, реките и биоразнообразието позволяват на съвременния човек да си припомни, че и той е част от същата тази биосфера.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.