1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международната конференция за промените в климата започва днес

Международната конференция за промените в климата започва днес

Преговорите за климата в Лима — решаваща стъпка към постигане на споразумение през 2015 г.

От днес 1 декември 2014 г. в Лима, Перу започва Международната конференция на ООН за промените в климата. Разговорите на високо равнище ще продължат две работни седмици – до 12 декември.

Преговорите в Лима са от решаващо значение за завършване на споразумението, което в бъдеще може да замени Киотския протокол. По силата на споразумение при предишната среща в Южна Африка, нациите трябва да финализират споразумение за срещата през декември 2015 г. в Париж. Представители от над 190 страни се очаква да присъстват като част от Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата.

Европейският съюз е уверен, че новото споразумение значително ще задълбочи и разшири съвместните международни усилия за справяне с изменението на климата. Договорената от лидерите на ЕС през октомври цел за намаление с 40% на парниковите газове, както и обявените впоследствие бъдещи цели на САЩ и Китай са ясно доказателство за решителността да се намери решение на глобално равнище.
 
На конференцията в Лима ЕС ще бъде представляван от Джан Лука Галети — министър на околната среда на Италия, която понастоящем председателства Съвета на ЕС, и от Мигел Ариас Канете — комисар на ЕС по въпросите на климата и енергетиката.

Министър Галети заяви: „Трябва да се възползваме от набраната инерция и да постигнем глобално споразумение за климата. Всички страни трябва да обявят своите цели възможно най-рано през 2015 г., за да дадат възможност за прозрачен процес на оценка. Трябва да се уверим, че приносът на страните е в крак с науката и че и занапред ще задържим глобалното затопляне в рамките на 2 градуса по Целзий.“

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи изграждането на „устойчив енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата“ като един от своите десет приоритета за настоящата Комисия.

Заместник-председателят на Европейския съюз Марош Шефчович каза: „Конференцията в Лима ни отправя послание за надежда. Кара ни да разберем, че не е твърде късно да се вместим в договорената на международно равнище граница от 2 градуса. С новия пакет от мерки в областта на климата и енергетиката до 2030 г. ние отново изразихме своята вяра в една икономика с по-добра енергийна ефективност и с по-ниска въглеродна интензивност, която е крайъгълен камък на енергийния съюз. Ако разгърнем допълнително вътрешните политики и разширим международното сътрудничество, ние можем да постигнем успех: въпрос на политическа воля е.“

Мигел Ариас Канете, комисар на ЕС по въпросите на климата и енергетиката, добави: „Конференцията в Лима представлява мост към Париж, където ние имаме историческа възможност да се справим с най-голямото предизвикателство, пред което е изправена нашата планета днес. Окончателното споразумение в Париж трябва да отразява днешната икономическа действителност. Това означава, че е необходимо всяка една голяма икономика да се включи в него. Първа предприе действия Европа, като обяви своята собствена цел. Китай и САЩ бързо я последваха. Сега очакваме и останалите големи източници на емисии да се присъединят към нас. Времето лети: сега е моментът да действаме.

ЕС призовава всички страни да излязат до края на март 2015 г. с амбициозни предложения за цели по смекчаване на последиците от изменението на климата. Това съответства на договорения график и ще позволи да бъдат анализирани и разгледани заявените цели по отделните и общите усилия преди срещата в Париж. Така световната общност ще може да осъзнае какви действия и усилия са необходими, за да продължи и занапред да сдържа глобалното увеличение на температурите под 2 градуса.

Новото споразумение по въпросите на климата трябва да се изготви така, че да е дълготрайно. ЕС иска да има процес на редовно преразглеждане на ангажиментите за намаляване на емисиите, залегнали в споразумението от 2015 г. Това ще даде възможност на страните да вземат предвид последните научни данни и евентуално да си поставят по-високи цели с оглед на новите достижения в областта на технологиите. Целта на споразумението ще бъде да не допусне в дългосрочен план и на световно равнище увеличение на температурите с повече от 2 градуса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.