1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Ивелина Василева връчи наградите за екологични проекти на конкурса „Инфраструктура България 2016“

Министър Ивелина Василева връчи наградите за екологични проекти на конкурса „Инфраструктура България 2016“

Наградените проекти са финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013“.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева връчи наградите на Столичната община и община Габрово в категория „Екологична инфраструктура“ по време на първата церемония за връчване на наградите за принос в развитието на инфраструктурата на България, която се състоя на 23 февруари в София. Учредител на конкурса е „Градът Медиа Груп“, а инициативата е под егидата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на околната среда и водите.

Първа награда в категория „Екологична водна инфраструктура“ получи Интегрирания проект за водния цикъл на Габрово, а в категорията „Екологична инфраструктура за третиране на отпадъците“ наградата бе присъдена на столичния Завод за механично-биологично третиране на отпадъци. Проектите са финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013“.

„Изградихме 50 пречиствателни станции за отпадъчни води, положихме повече от 2500 км водоснабдителна и канализационна мрежа, завършихме 18 регионални системи за управление на отпадъците, които обслужват 4 милиона жители в страната. През настоящата година общините ще могат да ползват ресурс от близо 1700 млн. лв. в сектора води и 200 млн. в сектора отпадъци. Това са възможности да инвестираме в по-добрия начин на живот на гражданите на България, в създаването на условия и предпоставки за развитие на икономиката и привличане на инвестиции“, отбеляза в приветствието си министър Василева и благодари на всички участници в процеса, които полагат усилия за изграждане на необходимата базова инфраструктура за чиста околна среда.

Водният проект на община Габрово е първият завършен голям проект в сектор води, на стойност близо 90 млн. лв. Той е един от проектите с най-дълга история, благодарение на който след 8 години подготовка и 3 години работа на терен в Габрово се изпълни цялостна инвестиционна програма за ефективно управление на водните ресурси. Нови съоръжения и съвременни инженерни технологии по целия път на водата вече гарантират екологосъобразни и надеждни ВиК услуги. Изградени са 120 км ВиК мрежи за двойно намаляване на водните загуби и отвеждане на отпадъчните води. Напълно модернизирани са двете пречиствателни станции, като пречиствателна станция за питейни води бе първата, реконструирана в рамките на Оперативната програма.

Проектът на Столичната община за Завод за механично-биологично третиране на отпадъците, изпълнен за по-малко от две години, е най-големият и най-сложният, реализиран в сектор отпадъци. Тази зелена инвестиция на  стойност близо 350 млн. лв. обезпечи модерна и интегрирана система за управление на битовите отпадъци на София, с капацитетът 410 000 тона годишно. Модерното технологично оборудване гарантира обработка на отпадъците в съответствие с най-добрите европейски практики за предварително сортиране, механично и биологично третиране на отпадъците. Проектът инвестира не само в нова базисна инфраструктура, а в цялостна и завършена система за ресурсна и екологична ефективност, съвременна експлоатация и устойчиво управление на сектора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.