1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Нона Караджова ще открие новата учебна година в две пловдивски училища

Министър Нона Караджова ще открие новата учебна година в две пловдивски училища

Снимка:

Проектите им бяха класирани в Националната кампания на МОСВ "Чиста околна среда" 2012

Министър Нона Караджова ще открие новата учебна година в две пловдивски училища, чиито проекти бяха класирани в Националната кампания на МОСВ "Чиста околна среда" 2012 и спечелиха финансиране от по 5 хиляди лева от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.

На 17 септември 2012 г., понеделник, от 8,30 часа тя ще посети най-напред СОУ „Константин Величков" в Пловдив, за да се запознае с изпълнението на проекта за изграждане на многофункционален кабинет „Човекът и природата" и да поздрави учениците и преподавателския екип с началото на учебната година. В 9,45 часа министър Караджова ще открие учебната година и за учениците от СОУ „Св. Патриарх Евтимий", чийто проект „Младите еколози на Пловдив с грижа за природата и река Марица" включва дейности по почистване на защитени местности и повишаване на екологичната култура и знания. Това е и едно от 10-те училища в страната, за които Министерски съвет реши да отпусне от държавния бюджет 10 милиона лева за реконструкция на спортните им зали.

В рамките на посещението си в града министър Нона Караджова ще провери изпълнението на дейностите, включени в проект за възстановяване на смесени чаплови колонии в поречието на река Марица, който се финансира от Оперативна програма „Околна среда" на стойност около 700 хил. лв. и се изпълнява от СНЦ „Зелени Балкани"- Пловдив в партньорство с Регионалната инспекция по околната среда и водите. От 10,30 часа в сградата на „Зелени Балкани" ще се излъчи кратка презентация по проекта и ще продължи проверка на терен в село Конуш, община Асеновград. Целта на проекта е да подпомогне гнездовите популации на три вида чапли /малка бяла, нощна и гривеста/ и малък корморан в Горнотракийската низина. За увеличаване на размножаването на птиците и възстановяване на унищожените им местообитания е предвидено да се изгради и залеси изкуствен остров при язовир Конуш. За да се осигурят условия за образуване на нови колонии, ще бъдат поставени около 800 гнезда за чапли, а за критичния период след пристигането на прелетните птици от топлите страни ще бъде осигурено подхранване с плевелна риба - проектът предвижда да бъдат изградени два малки басейна с площ около 6 дка за съхранението на рибата.

По-късно същия ден, от 14,30 часа, министър Караджова ще посети град Сливен, за да подпише договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за интегриран проект за водния цикъл на града. Стойността на проекта е 63,5 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Околна среда". С реализацията му се цели да се подобри водоподаването за над 30 хиляди жители на Сливен, да се подобри качеството на питейната вода за населението, както и да се намалят загубите на питейна вода с 13%. Ще бъде реконструирана и изградена 28 км канализационна и 21 км водопроводна мрежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.