1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов и заместник-министрите Петър Димитров и Ренета Колева представиха на извънредно заседание на Общинския съвет резултатите от действията за локализиране на причинителите на неприятни миризми в Разград

Министър Юлиян Попов и заместник-министрите Петър Димитров и Ренета Колева представиха на извънредно заседание на Общинския съвет резултатите от действията за локализиране на причинителите на неприятни миризми в Разград

Санкционирани са две фирми

На извънредно заседание на Общинския съвет на Разград, провело се на 9 януари, екипът на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов представи резултатите от работата си за решаване на проблема с неприятните миризми в града.

Зам.-министър Петър Димитров представи Доклад за предприетите действия от контролните органи на МОСВ, съвместно с представители на местните институции, в отговор на сигнали за замърсяване на река Бели Лом в район на Разград.

Многократните проверки, взетите водни проби и последвалият анализ на резултатите са основания за изведените заключения:

  • Миризмите, които дразнят и притесняват гражданите на Разград, са следствие от замърсяването на реката;
  • Източници на замърсяването на реката са компании, работещи на територията на Разград;
  • Откроени са някои от причинителите на замърсяването, но само продължаващият контрол ще покаже дали има и други източници.

Санкционирани са фирмите „Биовет“ АД и „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД.

Работата за определяне на степента и прекратяване на замърсяването ще продължи с широкообхватен мониторинг на отпадъчните води и предприемане на мерки спрямо идентифицираните причинители на замърсяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.