1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов участва в събитие за представяне на приоритетите на Формулата за мир на президента Украйна

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов участва в събитие за представяне на приоритетите на Формулата за мир на президента Украйна

Събитието беше открито и модерирано от посланика на Украйна в България, Н. Пр. г-жа Олесия Илашчук

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов очерта водещата роля на България като съпредседател на работна група № 8 „Екологична сигурност“ от Формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, по време на международен форум по повод представяне на приоритетите на инициативата, който се проведе на 21 ноември в резиденция „Бояна“.

Проявата беше организирана съвместно от посолството на Украйна в София и Министерството на околната среда и водите. В събитието участва също министърът на правосъдието Атанас Славов, заместник-министри на енергетиката, земеделието и храните и представители на дипломатическите мисии у нас. От украинска страна във видеоконферентен формат се включиха министърът на екологията и природните ресурси Руслан Стрилец, министъра на енергетиката Герман Галушченко, началника на кабинета на президента, заместник-главния прокурор и др.

Събитието беше открито и модерирано от посланика на Украйна в България, Н. Пр. г-жа Олесия Илашчук, която изрази изключителна благодарност за активното участие на България и утвърждаването ѝ като регионален лидер с включването си в три работни групи за изпълнение на украинската формула за мир: Работна група № 3  „Енергийна сигурност“, Работна група № 2 „Сигурност на храните“ и Работна група № 8 „Екологична сигурност“.

В качеството си на колидер на РГ №8 /съвместно с ФРГ и Финландия/ министър Попов посочи като основна мярка в процеса по постигането на устойчив, пълноценен и продължителен мир в Украйна, възстановяването от екологичните щети вследствие на руската агресия и осигуряването на преход към зелена икономика. Вредите, причинени  на околната среда като резултат от военната агресия, са глобални. Разрушаването на язовир Каховска е едно от най-мащабните техногенни престъпления срещу околната среда с негативен ефект от трансграничен характер. Това предизвика необходимостта от спешна координация между България, Украйна и Румъния относно екологичното състояние на Черно море.

„Възстановяването на околната среда няма да се случи веднага след приключването на войната. Това е по-дълъг процес, който обаче трябва да започне сега и да обедини координираните усилия и проактивните действия на световната общност“, каза българският министър на околната среда. Той изтъкна необходимостта от консолидирането на световната общност за определяне на законовата база на отговорността на руските агресори по отношение на военните престъпления и престъпленията срещу природата и въздействието върху климатичните промени. Той посочи още, че провелият се през м. октомври т.г. в Киев международен форум „Обединени за справедливост, обединени за природата“ е поставил началото на международно-правен процес, за повдигане на отговорност при унищожаване и нанасяне на тежки щети върху природата, вследствие на военни конфликти.

Като доказателство за важността на темата за България и нейната готовност да бъде един от европейските колидери в бъдещото възстановяване на Украйна, министър Попов посочи, че за първи път страната ни ще бъде представена на предстоящата COP 28 с павилион, в рамките на който е планирано събитие, посветено на зеленото възстановяване на Украйна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.