1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министерски съвет прие планове за управление на риска от наводнения

Министерски съвет прие планове за управление на риска от наводнения

Целта- да се гарантира в по-висока степен опазване на човешкото здраве и инфраструктурата

Министерски съвет прие планове за управление на риска от наводнения за Черноморския, Дунавския, Западнобеломорския и Източнобеломорския район за басейново управление до 2021, съобщиха от правителствената информационна служба. Целта е да се гарантира в по-висока степен опазване на човешкото здраве и инфраструктурата. С тях се изпълняват изискванията на директива 2007/60 на ЕС за оценката и управлението на риска от наводненията и на Закона за водите.

С приемането на стратегическите документи се въвежда принципът на дългосрочното планиране за намаляване на риска от наводнения и на неблагоприятните последици от тях чрез прилагане на мерки за предотвратяване, защита и подготвеност. Това включва и подобряване на прогнозите и системите за ранно предупреждение в определените райони със значителен потенциален риск от наводнения.

Към плановете са приети и националните програми за изпълнение, в които са вменени задължения към отговорните институции. Цели се постигане на по-висока степен на опазване на човешкия живот и общественото здраве, както и защита на критичната инфраструктура и бизнеса. Други цели са повишаване на защитата на околната среда, подобряване на готовността и реакциите на населението, както и на административния капацитет за управление на риска от наводнения. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.