1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Много унищожени или развалени хранилки за дивеч има през зимата в района на Добрич

Много унищожени или развалени хранилки за дивеч има през зимата в района на Добрич

Основният вид дивеч е дребният - зайци, яребици и фазани, също диви свине и сърни

През зимните месеци има много случаи на унищожени или развалени биотехнически съоръжения за подхранване на дивеча в района на Добрич. Това заяви ръководителят на Сдружение “Ловно-рибарско дружество” в града Петър Петров, предаде Агенция "Фокус". Основните проблеми са с охраната и опазването на така наречените биотехнически съоръжения, подчерта Петров.

Фуражите се залагат в хранилки и места, подготвени за дивеча. Освен това част от ловно-стопанските райони се използват за паша на домашния добитък. Много често през зимния сезон тези съоръжения биват унищожавани или разваляни.

През януари завършва активният ловен сезон на основните видове местен дивеч и от Ловно-рибарското сдружение в Добрич вече наблягат на грижите. През студените месеци те се състоят в подхранването на дивеча и регулирането числеността на хищниците. Подхранването е необходимо, защото през зимата достъпът на дивеча до естествените храни  е ограничен заради снежната покривка.

Става дума само за подхранване, а не за изхранване, както е при едрия или дребен домашен добитък, поясни Петър Петров. Подхранването става с фуражи – концентрирани и груби. Първият вид са зърнени храни. Груби фуражи са различните видове сено, люцерна, листник. Освен това са необходими и сочни фуражи. Това са кореноплодните – моркови, картофи, ябълки, тикви. Няма проблеми с набавянето и доставянето на фуража, категоричен е Петър Петров. В района на Добрич основният вид дивеч е дребният - зайци, яребици и фазани, също диви свине и сърни. Съпътстващ дивеч в някои райони, стопанисвани от сдружението, са благородните и елените лопатари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.