1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мобилен еко телефон ще се появи на българския пазар

Мобилен еко телефон ще се появи на българския пазар

Панелът на телефона е изработен от рециклиращи се материали

Мобилен еко телефон на достъпна цена пусна на българския пазар LG Electronics, съобщи computerworld.bg. Моделът LG GD510 POP се предлага с опция за компактна слънчева батерия, панел от разграждащ се материал без PVC и опаковка от рециклирана целулоза, като от февруари цената му е 99 левa, съобщиха от офиса на LG за България. „Всичко в този модел е направено с грижа за природата, но не за сметка на удобството на потребителя. Доказват го сензационните му размери - GD510 POP e най-компактният мобилен телефон с 3-инчов изцяло сензорен дисплей на пазара у нас", обяснява Димитър Вълев мениджър маркетинг и продажби „Мобилни комуникации" в българския офис на LG Electronics. - За разлика от повечето еко решения, които обикновено се оказват и доста скъпи, това наистина е и първият достъпен еко телефон в България", смята Вълев.

Соларната батерия на POP се прикрепя директно на мястото на задния панел, като не променя размера му. 11 минути под слънчеви лъчи и 24 минути при облачно време осигуряват близо 3 часа работа на телефона в режим на готовност. Моделът е снабден със софтуер, който показва точно колко въглеводородни емисии са спестени или на колко засадени дървета се равнява това за периода на зареждане със слънчева батерия. Освен това еко телефонът разполага със специално енергоспестяващото зарядно, което намалява консумацията на ток при зареждане, като ограничава негативното влияние върху природата и сметката за електроенергия.

Панелът на телефона е изработен от рециклиращи се материали без PVC и се предлага в 4 различни цвята. „Черното и сребристото ще допаднат на любителите на класическата визия, докато по-ярките розово и лилаво са за тези, които не се страхуват да покажат собствената си индивидуалност", допълват от LG България. Според производителя, по изричната препоръка на потребителите моделът не е претъпкан с излишно сложни менюта и приложения. „Това прави употребата му много бърза и лесна. Въпреки това за първи път в модел от този ценови клас е интегриран потребителският интерфейс S-class, който досега присъстваше само в „премиум" моделите на LG, казва Вълев.

Още през 2009 г. Самсунг, представи мобилен телефон с вградена слънчева батерия. Моделът  се казва Crest Solar E1107. При този тип телефони, слънчевата батерия (фотоволтаикът) се намира на задният панел на телефона. Батерията е покрита с пластмасово прозрачно фолио, което безпрепятствено пропуска слънчевата светлина. Ако телефонът е на слънце, електрониката на телефона постоянно дозарежда стандартната литиево-йонна батерия на еко телефона, а при поставяне в телефона на стандартно зарядно устройство - изключва слънчевата батерия. В случай, че не разполагате със стандартното зарядно под ръка, или нямате електрически контакт под ръка, поставете телефона на слънце и след час ще имат "зелена" енергия за 10 минутен разговор. Засега от Самсунг планират еко телефона да се продава само в Индия, където цената се ще бъде около 59 долара. В близко бъдеще се очаква модела да се появи в Азия, Европа и Латинска Америка.

В началото на 2010 г. Самсунг представиха новият си еко телефон Blue Earth. Той е направен от рециклирана пластмаса от бутилки за минерална вода. Телефонът има и „еко” режим за по-икономично настройване на яркостта на екрана, продължителността на светенето на дисплея и употребата на Bluetooth. Blue Earth има и приложение, наречено „еко разходка” – вграден крачкомер, който ти казва колко въглероден диоксид си спестил на планетата, като си тръгнал пеша, вместо да караш автомобил. Иначе казано, колко дървета си спасил. Все пак най-хубавото е слънчевият панел на гърба на телефона, който може да го зареди чрез слънчевата светлина достатъчно, за да проведеш телефонен разговор. Панелът спестява около 34,6% от батерията. Зарядното също е оптимизирано да не хаби повече енергия, отколкото е необходимо. Дори опаковката, в която ще се продава Blue Earth, е направена от рециклирани материали. За дизайна от компанията казват, че облите линии са вдъхновени от формите на речните камъчета. За цена обаче все още нищо не се казва. Телефонът ще е на пазара през втората половина на годината.

Надпреварата за мобилен еко телефон набра скорост през 2008 г. когато  Sony Ericsson представи пред световната общественост „екологично дружелюбен“ концептуален мобилен телефон. Моделът е създаден с корпус, направен от био-пластмаса. Клавиатурата му пък е направена от рециклирана пластмаса. Зарядното консумира само 3,5 mW енергия при бавно зареждане – значително подобрение в сравнение с еко-телефона на най-големия конкурент. Компанията е взела под внимание и опаковката и книжката с инструкции за потребителя. Опаковката e значително по-малка и по-лека, а вместо отпечатана книжка с инструкции производителят насочва вниманието към HTML-помощник. Играта „Ecomate“ пък, предварително инсталирана на телефона, има за задача да дава на потребителите информация за опазването на околната среда. Моделът с кодово име „Зелено сърце“.  Sony Ericsson обаче може би е леко закъсняла с пускането на концептуалния еко-модел, защото още от декември 2007 нейният най-голям конкурент Nokia е известен с еко-телефона си 3110 Evolve. Финландският производител на мобилни джаджи бе определен от някои медии като „първата компания, наистина заинтересована от опазването на околната среда“. Nokia 3110 Evolve има корпус от био-пластмаса – материя, 50% от която е напълно възобновяема. Всъщност, моделът се състои от две части, като първата представлява сензор. Той регистрира и анализира околната среда, здравето на собственика си, метеорологичните условия навън. Втората част е самият мобилен телефон. Изпадайки в друга крайност, Samsung пък направи еко-телефон от царевица, който бе обявен през август 2008 г. Използвайки царевичния материал, компанията Samsung е намерила начин да елиминира използването на тежки метали и вредни вещества като олово, живак и кадмий в процеса на производството на мобилните устройства. Компанията твърди, че „един тон био-пластмаса, използвана в производството на E200 Eco, може да елиминира 2,16 тона въглероден двуокис, отделян при „поликарбонатното“ производство, което се използва сега“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.