1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Мощно земетресение с магнитуд 8.2 е регистрирано край бреговете на Чили

Мощно земетресение с магнитуд 8.2 е регистрирано край бреговете на Чили

Трусът е предизвикал цунами и свлачища

Мощно земетресение с магнитуд 8.2 е регистрирано край бреговете на Чили, предизвиквайки цунами и свлачища. Властите съобщават, че хора са загинали, затиснати под паднали стени или от инфаркт.

Американският геофизичен институт смята, че трусът е бил сравнително плитко - на 20 км под земната повърхност и на около 100 км северозападно от минното пристанище Икике до границата с Перу.

Центърът за предупреждение за цунами в Тихия океан съобщи, че регистрира такива вълни, най-високата от които е 2.3 метра. Чилийският военноморски флот твърди, че първата вълна е достигнала брега около 45 минути след земетресението.

Властите в Чили евакуираха хора по северните брегове на страната, а предупреждение за цунами е отправено по цsлата ивица на Южно и Централна Америка до Мексико.

Икике е ключово експортно пристанище за медните мини на Чили. През последните седмици в района имаше необичайно силна сеизмична активност от стотици средно силни и слаби трусове.

Предупреждение за цунами има чак в Хавай, макар че там не очакват високи вълни по брега, а по-скоро появата на опасни водовъртежи и течения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.