1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ И ПУДООС отправят покана за участие в кампанията „За чиста околна среда - 2013 г.“

МОСВ И ПУДООС отправят покана за участие в кампанията „За чиста околна среда - 2013 г.“

Участници в конкурса могат да бъдат общини и кметства от цялата страна

МОСВ И ПУДООС отправят покана за участие в Национална кампания „За чиста околна среда - 2013 г.“ на тема: „Обичам природата - и аз участвам“

1. Кой може да кандидатства в конкурса?

Участници в конкурса могат да бъдат общини  и кметства от цялата страна.

2.За каква сума може да се кандидатства?

За реализиране на всеки от класираните проекти ще бъдат предоставени средства в размер до 10 000 лева (с вкл. ДДС).

3. Каква е целта на тазгодишната кампания?

Целта на кампанията „За чиста околна среда 2013 г.“ е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда. С реализацията на дейностите по Националната кампания „За чиста околна среда” 2013 г.  се цели постигане на резултати на територията на цялата страна. С доброволния труд на гражданите ще се осъществи залесяване и зацветяване на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други.  Ще се постигне повишаване на екологичното самосъзнание, формиране на позитивна нагласа към природата, затвърждаване на умения и желание за опазване на околната среда у гражданите.

4. Какви са основните изисквания към съдържанието на проекта и допустими разходи?

- Обяснителна записка – кратко изложение на съдържанието на проекта, неговите цели и задачи.

- Данни по посочените критерии – систематизирани в таблица.

- План сметка за необходимите разходи за реализация на проекта. Средствата за почистване да не надвишават 20% от стойността на проекта. Не се финансират печалба, семинари, озвучаване, командировки, възнаграждения, хонорари, лекторски и др. административни разходи.

- План за местоположението на обекта – замърсените площи / зелени площи, междублокови пространства,  дерета, корита на реки, спортни площадки и други /  и ясно означени частите от тях, които ще се почистват, озеленяват и облагодаряват.

- Проект за озеленаване и възстановяване на зона за отдих, включително залесяване и зацветяване на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих /пейки, беседки и т.н./,изграждане или ремонтиране на детски площадки, спортни съоръжения и др.

- Писмо на общината /кметството/ за обществената значимост на проекта.

- Декларация от Кмета на общината /кметството/, че към датата на обявяване на конкурса, за предлагания проект или за част от него не са били отпускани средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

В случай, че Заявление за кандидатстване в кампанията се подава директно от  кмет на кметство, е необходимо да бъде представено пълномощно от кмета на съответната община или решение на Общински съвет на общината, даващо правомощия на кмета на кметството за кандидатстване с проектно предложение в кампанията „ За чиста околна среда „, сключване на договор и изпълнение на проекта.

-Времеви график за реализация на проекта, съобразен с предвидената крайна дата за реализация на дейностите по Кампанията – 31.10.2013 г.

-Протокол с имената и собственоръчни подписи на желаещите жители на населеното място да участват при изпълнение на проекта с доброволен труд.

Повече информация можете да намерите тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.