1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ има амбицията да разработи програма в подкрепа на водния сектор

МОСВ има амбицията да разработи програма в подкрепа на водния сектор

Снимка:

Министър Искра Михайлова участва в Национална дискусия "Реформа в управлението на водите"

Министър Искра Михайлова взе участие в Национална дискусия "Реформа в управлението на водите", която се проведе в НДК. В нея участваха и заместник-министър Атанас Костадинов, експерти от МОСВ, представители на Министерство на земеделието и храните, Министерство на регионалното развитие, ВиК сектора, Националното сдружение на общините, Българската асоциация по водите, Българска асоциация по подземни води, депутати и неправителствения сектор.

По време на откриването министърът отбеляза, че за МОСВ, като отговорна институция за провеждане на общата национална политика по управление на водите, е изключително важно да чуе мнението на научните среди, бизнеса, асоциациите в управлението на водите и експертите.

По отношение на изпълнението на ОПОС, министър Михайлова посочи, че в края на периода инвестициите, направени във водния сектор не са толкова много. „Броят на изградените ПСОВ е 10, а в строеж са 60. Основно преобладават тези, които са в изграждане в момента. Това е заради проблемите в изпълнението на оперативната програма. Аналогично е изпълнението на показателите за изграждане на реконструирана канализационна мрежа, дотук 151 км. Това, което очакваме е почти 2000 км."

Тя посочи, че използвайки един от малкото инструменти за инвестиции във водния сектор, в рамките на този планов период са постигнати скромни резултати, но ефекта ще се почувства в края на 2014 и началото на 2015 г.

Министърът отбеляза, че освен инвестициите по ОПОС, които са основен инструмент за развитието на ВиК сектора, има още няколко инструмента. „Това са довършващите се обекти по ИСПА, които имат принос в изпълнението на приоритетите на страната, и от тази година използването на Националната програма за устойчиво развитие на регионите. В нея около 15 % от проектите, предложени от общините на стойност 78 млн. лева са предвидени основно за изграждане на водна инфраструктура“.

По време на дискусията стана ясно, че намерението на МОСВ е да разработи самостоятелна програма в рамките на Националната програма за устойчиво развитие на регионите, която да подкрепи и водния сектор, за да се гарантират постоянни инвестиции не само по линия на европейските структурни фондове, но и чрез национален бюджет.

В тази връзка, министерството е получило целева подкрепа за разработване на поредица от документи, за да продължи да провежда политиката по управление на водите и да отговори на поставените въпроси от ЕС във връзка със споразумението за партньорство 2014-2020 г.

За един от инструментите в екологичната политика, каквото е ПУДООС, министър Михайлова каза, че  основна част от дейността й е посветена на изпълнение на проекти във водния сектор. „Тази година имаме увеличение на подкрепата от държавния бюджет за предприятието. Разпределихме 40 млн. лв. за изграждане на общински проекти за водна инфраструктура“, каза в заключение министър Михайлова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.