1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МОСВ вече работи за постигане на високите стандарти за околна среда на ОИСР

МОСВ вече работи за постигане на високите стандарти за околна среда на ОИСР

България вече е присъединена към 26 екологични стандарта на ОИСР

България започва преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) заедно с още 5 страни. Решението на съвета на организацията беше взето на 25 януари и обявено от МВнР, което декларира, че членството в обединението е един от основните външнополитически приоритети на България, по който има широк обществено-политически консенсус и силна институционална последователност.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) оценява високо напредъка от началото на преговорния процес за присъединяване, тъй като в световен мащаб ОИСР е водеща организация по стандарти за опазване на околната среда. От август миналата година МОСВ вече е член на Комитета по екологична политика на организацията, а статутът е придобит след присъединяването на МОСВ именно към високите екологични стандарти на обединението. Придобиването на статута дава възможност на МОСВ да участва пълноценно в задаването на политическия курс и да обменя ценен опит и добри практики с останалите страни в областта на околната среда.

България вече е присъединена към 26 екологични стандарта на ОИСР. През лятото на 2021 г. беше заявено присъединяването на МОСВ към още 13 инструмента, сред които са препоръките за: комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването, индикатори и информация за околната среда, засилване на политиките за намаляване на шума, околна среда и туризъм, принципите за трансгранично замърсяване, прилагането на принципа „замърсителят плаща“, предотвратяването и реакцията при химически аварии. Очаква се правителството да одобри предложението на МОСВ за присъединяване към още 17 инструмента.

Наред с България, в момента кандидати за членство в ОИСР са още Румъния, Хърватия, Бразилия, Аржентина и Перу.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.