1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На сафари с електромобил

На сафари с електромобил

Зареждането на батериите става както от стандартна електрическа инсталация, така и от слънчеви панели

На приключилото днес туристическо изложение "Индаба" в Дърбан (Южна Африка) беше представен любопитен експонат - електрически автомобил за сафари. Той е съвместна разработка на британската "Ленд Роувър" и местната "Баркър перформънс продъктс", която от 14 години прави подходящи за сафари коли.

Поръчката за автомобила е дошла от ръководството на един от най-големите паркове за сафари в ЮАР "Лонголози" (Londolozi). За съжаление обаче към момента говорим за прототип, като няма данни дали и кога той ще влезе в серийно производство.

За основа е избран доказалият качествата си всъдеход "Ленд Роувър Дифендър". Вместо бензинов или дизелов двигател той обаче е оборудван с електромотор с мощност 80 к.с. и максимален въртящ момент 330 Нм.

Агрегатът задвижва и четирите колела, като черпи енергия от литиево-фосфатни батерии с капацитет 27 киловатчаса. С напълно заредени акумулатори "Ленд Роувър Дифендър" EV Safari може да измине до 80 километра със скорост до 60 км/ч.

Зареждането на батериите става както от стандартна електрическа инсталация, така и от слънчеви панели. Не е ясно обаче колко време ще отнеме това.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.