1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наближава Европейската седмица за намаляване на отпадъците – ЕСНО 2015

Наближава Европейската седмица за намаляване на отпадъците – ЕСНО 2015

Регистрирайте своята идея преди 6 ноември 2015 г

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е общоевропейска инициатива, подкрепена от ЕК, която цели да повиши информираността за дейностите свързани с правилното управление на ресурсите и отпадъците. С нея се насърчават различните публични органи, частни компании, гражданското общество, както и отделните граждани, да се включат и допринесат за осъществяване на информационни кампании, дни за почистване и други дейности, свързани с намаляването на отпадъците.

Първото издание беше през 2009 г. и стартира благодарение на Програма LIFE+ на Европейския  съюз.  Всички  досегашни  издания,  се провеждат под патронажа на Европейската комисия. Национален координатор за България е Асоциацията на еколозите от общините в България. За да участва в кампанията, всеки кандидат трябва да бъде лесно разпознаваем, предлаганите дейности да бъдат в синхрон със законовите и подзаконовите разпоредби на страната, да  популяризират  и  насърчават  положителни  навици  и поведение. Инициативите не бива да имат политически или религиозни цели, да се фокусират върху марка или фирмен бранд и да не нарушават добрите нрави.

Седмото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците - ЕСНО 2015, ще стартира след по-малко от месец!

За да участвате в ЕСНО 2015 е необходимо да регистрирате своята идея за намаляване на отпадъците на сайта за регистрация преди 6 ноември 2015 г.:  http://bamee.org/ewwr/registration/ewwr-registration.html

Както и през изминалите години, ЕСНО обхваща горещите теми за:

- Намаляване на отпадъци (reduce)

- Повторна употреба на продукти (reuse)

- Рециклиране на материали (recycle)

През 2015 г. специален акцент ще бъде поставен върху темата за дематериализацията.

Повече информация, ръководства, разнообразие от инструменти за комуникация, информационни бюлетини за всяка от темите и други можете да намерите на страницата на ЕСНО – www.ewwr.eu .

Aко все още Ви липсва идея за ЕСНО 2015, можете да се вдъхновите от секцията "Идеите за действия".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.