1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 14 000 души от 33 държави се включиха във велошествието в защита на Арктика

Над 14 000 души от 33 държави се включиха във велошествието в защита на Арктика

Снимка:

Големите апетити на нефтодобивни компании заплашват този северен район с унищожение

Над 14 000 души от 33 държави се включиха във велошествието в защита на Арктика тази неделя. Ентусиасти от София, Варна, Бургас и Пловдив също се качиха на колелата си, този път със зелена кауза. Велообиколка имаше дори на хеликоптерната площадка на емблематичния кораб на Грийнпийс "Рейнбоу Уориър" някъде из Тихия океан, или по-точно на 42 32.6 N, 156 16.3 E.

Т.нар. Iceride е инициатива от глобалната кампания "Спаси Арктика" с основна цел Арктика да бъде обявена за световна защитена зона, за да се запази крехката и уникална екосистема там.

В момента големите апетити на нефтодобивните компании като "Газпром" и "Shell"  заплашват този северен район с унищожение.

Арктика е едно от най-сложните места за добив на нефт на планетата. Сондажните територии са покрити с дебел лед през повече от 2/3 от годината, а температури от -50˚C са обичайни. В същото време ресурсите на петрол под тези северни територии биха стигнали само за 3 години според изчисления на Геоложкия институт на САЩ.

По тази причина навсякъде по света велошествието премина през бензиностанции на нефтодобивни компании, които се опитват да сондират Арктика и ще бъдат директно отговорни за бъдещи нефтени разливи в района.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.